Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι στην ευχάριστη θέση να υποδεχτεί για δεύτερη φορά μετά το 2002, το 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (PALC24) με τίτλο:
«Sm@rt Libraries: Ένας ψηφιακός κόσμος άπειρων δυνατοτήτων»,
από 1-2 Νοέμβρη 2018 στο Αμφιθέατρο της Σχολής ΣΤΕΓ του Ιδρύματος. Το Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών αποτελεί εκδήλωση - θεσμό για την κοινωνία των Βιβλιοθηκών στον Ελλαδικό χώρο και προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία για συζητήσεις, ενημερώσεις πάνω στα τελευταία νέα, παρουσιάσεις των τεχνολογικών και λειτουργικών εξελίξεων, επαφές με επιστήμονες που δρουν και κινούνται μέσα στις Βιβλιοθήκες αλλά και εξωτερικούς συνεργάτες-προμηθευτές, παρέχοντας ευκαιρία για εποικοδομητικές διαφωνίες αλλά και συνεργατικές συμφωνίες.
Διοργανώνεται ανελλιπώς τα τελευταία 25 χρόνια αν και βίωσε μια παύση τριών ετών, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και κατ’ επέκταση οι βιβλιοθήκες τους.
Στόχος του 24ο Πανελλήνιου Συνέδριου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (PALC24) είναι η διερεύνηση των νέων τεχνολογιών και η εφαρμογή τους στις σύγχρονες Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες. Η περαιτέρω αυτοματοποίηση υπηρεσιών, η προσθήκη νέων αλλά και η βελτίωση των ήδη παρεχομένων, με τη χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει πλέον η νέα ψηφιακή εποχή, θα αποτελέσει την κυρίαρχη θεματική ενότητα του 24ου Συνεδρίου.
Η ευρύτερη εξέλιξη στο χώρο σε συνδυασμό με την τεχνολογική εξέλιξη, δημιουργεί μια «έξυπνη βιβλιοθήκη», όπου το περιβάλλον της θα συναρτάται και θα συμφωνεί με τις απαιτήσεις του χρήστη των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Οι Sm@rt Libraries είναι το μέλλον των Βιβλιοθηκών, τόσο σε Ακαδημαϊκό επίπεδο-Smart Campus-, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο-Smart Community- με τη βοήθεια τεχνολογιών όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT), όπου μικρές υπολογιστικές μονάδες ή αισθητήρες διασυνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο είναι σε θέση να συλλέγουν, να επεξεργάζονται και να μεταδίδουν πληροφορίες, και μάλιστα αυτόνομα, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να αποκτούν νοημοσύνη και να αλληλεπιδρούν αυτόνομα με το περιβάλλον τους.
Οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες καλούνται να χρησιμοποιήσουν αυτού του τύπου τις τεχνολογίες προς όφελος των χρηστών τους βελτιώνοντας τις φυσικές αλλά και ψηφιακές υποδομές τους.
Τα ανωτέρω καθώς και πολλά ακόμη θα παρουσιαστούν στο PALC24, στο πλαίσιο της ανοιχτής επιστήμης με την ενσωμάτωση ίσως ανοιχτών τεχνολογιών εντός ενός εξελικτικού σταδίου δημιουργίας μιας νέας μορφής βιβλιοθήκης.
Περισσότερες πληροφορίες στο: http://palc24.cs.teilar.gr |